Dieren – muziek en dans voor groep 1 tm 4

Het lespakket bestaat uit 12 losse digitale lessen van elk ongeveer 30 minuten voor groep 1 t/m 4 (onderbouw en middenbouw). In elke les staat er een ander dier centraal.

Bij ons staat het creatieve proces boven het resultaat: zo leren de kinderen, naast verschillende basisvaardigheden, vooral om zich op eigen wijze muzikaal en dansant te uiten.  

Voor de lessen zijn er geen attributen of instrumenten nodig, alles wat we doen kan vanuit de klas worden gedaan. Aan het begin van elk filmpje wordt er aangegeven hoe de klas moet klaarstaan. Soms wordt er tijdens het filmpje nog aanwijzingen gegeven. 

De groepsleerkracht is in de klas aanwezig om toezicht te houden en mag natuurlijk ook deelnemen! 

De lessenserie sluit goed aan bij het kerndoel 54 van het leergebied Kunstzinnige oriëntatie van het Ministerie van OCW. 

De kernles 

Deze les bestaat uit een introductie van het lesthema, waarbij de kinderen het dier op een speelse manier mogen raden. Daarna volgt een muziekles door Marieke voor de Wind, waarin het lied van het dier wordt aangeleerd en andere muzikale aspecten aan bod komen. Aansluitend volgt er een dansles door Saskia van Herwijnen, waarin er een bewegingsaspect wordt genomen die gelinkt is aan het dier. Zoals al eerder uitgelegd: Bij zowel de muziek- als dansles, staat het creatieve proces boven het resultaat. Het doel is dat kinderen zich op eigen wijze muzikaal en dansant leren uiten.

Aanvullende filmpjes 

Naast de kernles, is er ook de mogelijkheid om alleen het lied nog eens te oefenen of te dansen op de muziek. Er zijn per dier drie filmpjes beschikbaar: 

  1. Dansclip, met daarin de dans op het lied, zodat er meegedanst kan worden.
  2. Muziekclip, met daarin de clip op het lied, zodat er meegezongen kan worden.
  3. Karaokeclip, met daarin de muziekclip zonder zang, maar met de tekst, zodat dit zelfstandig gezongen kan worden. 

Een leuk extraatje: de dans- en muziekclip zijn, samengevoegd als één clip, online beschikbaar voor de kinderen om thuis met hun ouders te delen. Zo kunnen de kinderen thuis verder dansen en zingen en kunnen zo de ouders zien wat het kind heeft geleerd op school.

Bladmuziek 

Ook is voor elk lied, op aanvraag, de bladmuziek beschikbaar. Hierdoor kunnen docenten en ouders de liedjes begeleiden. Ook kunnen de kinderen de liedjes spelen op bijvoorbeeld hun eigen muziekles. Mocht u hiervan gebruik willen maken dan kunt u de bundel met alle bladmuziek apart bestellen voor 10 euro via muziekmariek@outlook.com.

Gebruik van de methode 

De 12 dieren die worden gebruikt in deze lessenserie, kunnen in willekeurige volgorde worden aangeboden aan de kinderen. Dat geeft ruimte voor een eigen invulling en keuzemogelijkheden. Hieronder wat suggesties. 

Jungle: olifant, slang en aap

Steppe: giraffe, gazelle en leeuw

In en rondom het water: flamingo, dolfijn en kwal

Dichtbij huis: konijn, slak en spin 

Natuurlijk kan er ook gewoon voor gekozen worden om elke week een dier te doen. 

Per dier raden wij aan om te beginnen met de kernles. Die kan eventueel in twee delen aangeboden worden (de muziekles en dansles apart). Daarna kan er gedurende de week nog eens meegezongen en gedanst worden met de muziek- en dansclip. Aan het einde van de week zou geprobeerd kunnen worden om karaoke te zingen. Hieronder volgt een voorbeeldweek: 

Maandag: Muziek- en dansles

Dinsdag: Dansclip 

Woensdag: Muziekclip

Donderdag: Dansclip (ochtend) + Muziekclip (middag) 

Vrijdag: Karaokeclip

Overtuigd?

Bent u geïnteresseerd in de aanschaf van deze lessenserie, wilt u een proefles ontvangen of wilt u meer informatie? E-mail naar muziekmariek@outlook.com of vul het contactformulier in.